Pred ustanovitvijo podjetja na področju nesnovne kulturne dediščine je potrebno preveriti vašo poslovno idejo s treh vidikov. Prvi je zaželenost: ali obstaja na trgu potreba, ki jo vaša ideja zadovoljuje. V ta namen je potrebno oblikovati edinstveno ponujeno vrednost, zaradi katere bodo ljudje kupili vašo rešitev (produkt ali storitev). Drugi vidik preverbe ideje je izvedljivost: ali je z vidika zakonodaje in tehnologije vašo idejo možno realizirati. Tretji vidik pa je ekonomičnost: ali je možno z vašim produktom ali storitvijo zaslužiti dovolj, da se vam splača s tem ukvarjati.

Ena izmed metod, s katero jedrnato razdelate ključne elemente podjetja, je »Business model canvas«.

Vsak produkt ali storitev je potrebno čim prej testirati na trgu, kar pomeni, da poiščete prve kupce ali, če to ni možno, vsaj testne uporabnike, s čimer pridobite tudi povratne informacije, ki vam pomagajo pri izboljšavi vašega produkta ali storitve. Pozor, ena večjih napak pri razvoju idej je neracionalna »zaljubljenost« v vašo idejo, ki je kljub povratnim informacijam uporabnikov ne prilagajate trgu. Bodite fleksibilni in naredite produkt ali storitev, ki bo čim bolj osrečila vaše stranke, kar je temelj vsakega dolgoročno uspešnega podjetja.

Na podlagi uspešnega testiranja ideje in odločitve, da odprete svoje podjetje, imate na izbiro več možnosti pri izbiri organizacijske oblike. Opcij je res veliko in predlagamo, da se oglasite na najbližji SPOT točki, kjer vam bodo usposobljeni svetovalci brezplačno svetovali, kateri je za vas najprimernejši način organizacije posla. V primeru, da se vaš produkt ali storitev uspešno prodaja in se želite širiti s pomočjo investitorjev, državnih ali lokalnih subvencij ali posojila s strani banke, je potrebno pripraviti podroben poslovni načrt. S kakovostno pripravljenim poslovnim načrtom podjetnik zniža tveganje, ki ga v posel vgradijo odločitve, ki jih sprejemamo brez potrebne raziskave in zbiranja podatkov, pomembnih za naš posel.

Koristne povezave:

Kako do odlične poslovne ideje in kako preveriti poslovno idejo:

Kaj je canvas in kaj poslovni načrt ter kako ga oblikovati:

Razlike med s.p. in d.o.o.:

Razlike med popoldanskim, normalnim in normiranim s.p.-jem ter pomoč družinskega člana:

Želim ustanoviti podjetje:

http://evem.gov.si/info/zacenjam/zelim-ustanoviti-podjetje/

V primeru, da se želi s.p. registrirati kot davčni zavezanec:

Obvezne točke izdanega računa:

http://www.minimax.si/katere-so-obvezne-sestavine-izdanega-racuna/