Na nekaterih območjih Kanalskega se zaradi specifičnih naravnih značilnosti ter načrtnega poseganja v prostor nahajajo večja rastišča različnih vrst kostanjevih dreves. Na toplih pobočjih Kanalskega Kolovrata ter v vaseh ob reki Idriji uspeva predvsem maron, v višjih predelih v okolici Liga pa tako imenovani liški kostanj. Kostanja prebivalci ne uporabljajo zgolj za les, ampak tudi za prodajo, že od nekdaj pa ima pomembno vlogo tudi v lokalni kulinariki. Iz jesenskih sadežev tega drevesa so se domačini naučili pripravljati različne jedi, od minešter in juh, kostanjevih njokov, štrudlja in štrukljev, do palačink ter kostanja s panceto ali kislim mlekom. Pripravljajo in ponujajo pa ga tudi zgolj skuhanega ali pečenega.

Kostanj pripravljen na različne načine lahko danes v jesenskem času poskusite tudi nekaterih bližnjih javnih lokalih: v Okrepčevalnici Na skednju v Vrtačah ali na desnem bregu Soče nad Plavmi. Pripravili vam bodo predvsem sladice, pa tudi kostanjevo mineštro, kostanj z rinko ali okusen kostanjev narastek.

JEDI IZ KOSTANJA

Tako kot marsikje po Evropi je bil tudi na Slovenskem kostanj pred prihodom krompirja pomembna prehranska surovina, z uveljavljanjem krompirja pa se je začela njegova vloga manjšati. Na Kanalskem se je načrtno zasajanje in gojenje kostanjevih dreves kljub temu ohranilo vse do danes, s tem pa se je ohranila tudi njegova uporaba v vsakdanji prehrani.

Kostanjeva mineštra
Domačini so v kuhinji uporabili, kar jim je narava na tem skromnem razgibanem terenu ponujala. V jesenskem času, ko so kostanji obrodili slastne sadeže, so jih pobirali in jih skupaj s fižolom in krompirjem skuhali v mineštro, ki jo pripravimo po naslednjem postopku: Kostanj, fižol in krompir skuhamo posebej. Prašičje meso kuhamo skupaj s fižolom in gorskim šatrajem. Kostanj olupimo in narežemo ter primešamo kuhanemu krompirju. Nato vse skupaj pretlačimo, dodamo fižol in zabelimo z vročo mastjo. Po potrebi dodamo še vročo vodo.

Kostanj z rinko
Kostanj z rinko je kostanj, zavit v panceto, ki se ga pripravi tako, da skuhan kostanj olupimo in vsakega posebej ovijemo s tanko rezino pancete. S panceto ovite kostanje zložimo v posodo in damo nekaj časa peč v peč.

Kostanjev štrudelj
Pripravimo vlečeno testo za štrudelj in ga damo počivat. Kostanj skuhamo, olupimo in pretlačimo. Ohlajenemu dodamo sladkor, rumenjake, stopljeno maslo in beljakov sneg. Vse skupaj premešamo. Na razvaljano testo enakomerno nanesemo nadev in zavijemo. Površino štrudlja namažemo z rumenjakom in ga damo v pekač. Pečemo približno 45 min. Druga različica kostanjevega štrudlja vsebuje drugačen nadev, ki ga pripravimo tako, da v ponvi na maslu najprej karameliziramo sladkor in dodamo kozarec belega vina. Prekuhamo ga skupaj s cvetovi koromača in s citronko ter v njem namočimo narezane fige. Dodamo še skuhan, olupljen in pretlačen kostanj, med in mlete lešnike ter premešamo. Nadev na tanko namažemo na razvaljano testo, zvijemo in spečemo.

Fotografije

NASLOVNA

Kostanj iz Liga (Avtor: Arhiv TIC Kanal)

Primer dobre prakse

PRAZNIK KOSTANJA

V Ligu, ki se nahaja na osrednjem območju gojenja kostanja, vsako leto prirejajo tradicionalno prireditev Praznik kostanja. Na tej priljubljeni jesenski prireditvi lahko obiskovalci poskusijo različne kostanjeve jedi in kupijo lokalni kostanj. Poleg tega se na prireditvi predstavijo tudi številna lokalna društva ter ponudniki različnih tradicionalnih izdelkov in storitev.