Na območju Kanalskega je prehrana temeljila na pridelkih, ki so jih pridelali na domači zemlji. Najpogosteje so bili to krompir, pšenica, ajda, fižol, zelje, ohrovt, korenje, kostanj in druge povrtnine, sadje in zeli. Iz doma pridelanih surovin se je razvila bogata tradicionalna kulinarika, ki se je skozi desetletja zaradi različnih vplivov spreminjala, ob prelomu tisočletja pa zaradi globalizacije in spremenjenega načina življenja že skoraj šla v pozabo. V zadnjih dveh desetletjih se stare in pozabljene kulinarične dobrote, ki so se kuhale v bakrenih in aluminijastih loncih na štedilnikih na drva po nekdanjih domačijah Kanalskega, ponovno oživlja. Za ohranjanje tradicionalnega kulinaričnega izročila danes skrbijo tradicionalne kulinarične dobrote, pripravljajo in predstavljajo predvsem številna društva, ki vsak dogodek, ki ga pripravijo, obogatijo tudi s tradicionalnimi jedmi. Pripravljajo jih pridne domačinke, ki so recepte prevzele od svojih mam in babic.