PUSTNI LIKI MAŠKARONI IZ LIGA NA KANALSKEM KOLOVRATU IMAJO VELIK ETNOLOŠKI IN KULTURNI POMEN. NJIHOVA POSEBNOST SO NALIČJA IZ BAKRENE ALI ALUMINIJASTE PLOČEVINE.

Pustovanje je eden izmed najstarejših ljudskih običajev, ki izvira še iz časa pred krščanstvom. Z maskiranjem in drugimi pustnimi obredi naj bi preganjali zle duhove, svet očistil temnih sil in priklicali toplo pomlad, v kateri se bo narava ponovno prebudila.

LIŠKI PUSTNI MAŠKARONI
Liški pustni liki se imenujejo maškaroni, najdemo pa jih v Ligu in v ostalih vaseh pod Kanalskim Kolovratom. Njihova posebnost so naličja, ki so bila nekdaj izdelana iz bakrene pločevine, danes pa baker nadomeščajo z aluminijem. Po vaseh nad Kanalom, kamor vodijo asfaltirane, a ozke ceste, in kjer so le še posamezne hiše, se je tradicija pustovanja ohranila vse do danes. Pustarji gredo v sprevodu od hiše do hiše, od zaselka do zaselka. Najprej gresta ta lep in ta lepa (pustna ženin in nevesta), ki oznanjata začetek novega življenja. Spremljajo ju ta grdi pusti, ki nosijo na glavah kovinsko masko z ovčjo kožo in rogovi ter ob zvonjenju zvoncev, obešenih okrog pasu in s posebnimi kleščami v rokah tekajo po vasi. Ob njih so še pustica z metlo, ki pometa po hišah, šustica z dojenčkom, ki milo prosi mleka za bolno dete, Daj-dam, potujoči vaški krošnjar, berač, ki v koš nabira darove, ter žandar, ki skrbi, da vse poteka po določenem pustnem redu. Zraven sta še zdravnik in seveda muzikant, ki pridno razteguje harmoniko in ne sme manjkati v nobenem pustnem sprevodu.
V želji, da bi ohranili že skoraj pozabljeno pustno izročilo in obudili stare pustne šege in navade, je nastalo Etnološko društvo Liški pustje. Vsi njihovi kostumi so izdelani ročno, prav tako tudi pločevinaste maske, ki jih danes izdeluje domačin Branko Žnidarčič. Njegove prve maske so nastale po zapisih in skicah, ki jih je po pripovedovanju domačinov v 50-letih preteklega stoletja naredil slikar in etnolog Pavel Medvešček, ki je pripravil tudi rekonstrukcijo mask iz 19. stoletja, Danes lahko masko iz bakrene pločevine občudujete skozi vse leto, saj jih je Branko Žnidarčič razstavil v posebnem razstavnem prostoru v Kanalu.

MORŠČANSKI PUST
Na Kanalskem se odvija vsakoletno tradicionalno pustovanje tudi v vasi Morsko. Pri tamkajšnjem pustovanju, pri katerem sodeluje vsa vas, se na humoren način dotaknejo aktualnih domačih in tujih družbenih ter političnih dogodkov.

Fotografije

NASLOVNA

Sprevod morščanskega pusta v Morskem. (Avtor: Borut Jurca)

ALBUM

Izdelovanje liških mask. (Avtorica: Nika Šimac)