Za življenje ob reki je bilo ribarjenje vsekakor že od nekdaj zelo pomembno. Z ribami so se prehranjevali predvsem ljudje, ki so živeli v neposredni bližini reke. Najbolj cenjena riba, ki živi v Soči, je svetovno znana soška postrv, ki je tudi ena izmed največjih slovenskih ribjih kulinaričnih posebnosti. Tako kot že v preteklosti tudi današnjim turistom in ljubiteljem kulinaričnih posebnosti z veseljem postrežemo s kakšno izmed značilnih ribjih specialitet. Žal ta plemenita in endemična vrsta ribe zaradi večjega števila agresivnejših ameriških postrvi v smaragdni Soči počasi izumira. Za ohranjanje njihove populacije že desetletje načrtno skrbe domače ribiške družine in robogojnice, ki z vlaganjem gojenih rib v reke in potoke skrbe tudi za razvoj prestižnega ribiškega turizma.

Opis fotografij

Ribič v reki Soči. (Avtor: Rober Svetičič)

Primer dobre prakse

Na Kanalskem nudijo danes največjo izbiro ribjih jedi v gostilni Pri mostu v Plaveh. Pri njih lahko poleg soške postrvi naročite predvsem na različne načine pripravljeno
postrv šarenko vzrejeno v živahni in čisti Soči bližnje ribogojnice.