V SODOBNO KULINARIKO SO ČOMPE AN SKUTA VSTOPILE KOT KRAJEVNO IZVIRNA, ORGANSKO PRIDELANA PREDJED.

Skuta, ki je drugi produkt pri izdelavi sira, je v družbi s krompirjem v oblicah na Bovškem tradicionalna in priljubljena jed. Izseljeni Bovčani, ki so se razpršili po skoraj celi zahodni polobli, so po navadi najbolj zanesljiv pričevalec o bovški identiteti. Njihov spomin na domovino je osredotočen na najbolj osnovne elemente, na besede, zvok, vonj in okus, za katere vsi brez razprave takoj vedo, da so pravi. Kaj pomeni svetel pogled izseljenca, ki pobožno prosi za Manjk’ ne pou kile skute lahko razume le prebivalec Bovškega. Pri tem je seveda samo po sebi umevno, da bo skuta slana in da se bo jedla s krompirjem.

Skuta je v družbi tople čompe zavzela posebno mesto na bovški mizi. Čeprav je priprava jedi enostavna, je treba imeti zanjo najprej dobro domačo skuto. Skuti je treba nato dodati le še krompir v oblicah in krajevno izvirna ter organsko pridelana predjed je pripravljena. Čeprav je enostavna, vzbuja pri sodobnem jedcu spoštovanje in občutek slovesnosti.

Galerija (foto: Rok Petelin, Tomaž Sovdat)

Opisi slik

Primer dobre prakse: