Kobariški štruKLJI – sladica s podpisom.
Kobariški štruklji so narejeni ročno iz nekvašenega testa z nadevom iz orehov, drobtin in rozin. Njihova prepoznavna značilnost je poleg oblike in sestavin odtis prsta na sredini, ki ima tako poetičen kot funkcijski vidik. Vdolbinica, ki jo naredi prst gospodinje, preprečuje, da bi bil štrukelj zaradi polnila na sredini predebel, zaradi česar se ne bi enakomerno skuhal. Prstni odtis oziroma »podpis« pa mu daje tudi prepoznavno obliko in svojstveno identiteto. Kobariške štruklje danes najdemo v Kobaridu in okoliških vaseh ter tudi v sosednji Benečiji. Čeprav so navzven poznani predvsem pod imenom kobariški štruklji, jim vsaka gospodinja doda lastno noto, domačini pa jih običajno imenujejo po kraju, v katerem se pripravljajo.
Kobariški štruklji so skozi svoj dolgi obstoj prehodili različne socialno-kulturne kontekste. V preteklosti je bila to boljša jed, ki se je pripravljala zgolj ob posebnih dogodkih in praznikih ter se stregla kot sladica ali glavna jed. Gospodinje so jih v zahvalo in spodbudo v času košnje nosile tudi koscem v senožeti, danes pa jih ponosno pripravljajo za domače in tuje obiskovalce Posočja. Kobariški štruklji so namreč postali neizbežen del jedilnikov tako tradicionalnih kot bolj kreativnih gostiln in so odlični predstavniki izvorne, lokalne in tradicionalne kulinarične tradicije tega prostora. Njim in ostalim jedem lokalne kobariške kulinarike so kobariški kuharski mojstri posvetili celo poseben dogodek – festival Jestival okusov in umetnosti.