V vasi Vrsno sega pustna tradicija daleč v preteklost. Vaščani so se od nekdaj šemili in prirejali pustne povorke, po koncu druge svetovne vojne pa je pustovanje tu za daljši čas povsem zamrlo. V zadnjih desetletjih so ga mladi s pomočjo starejših ponovno obudili in s tem pozabi iztrgali pomemben del krajevne nesnovne kulturne dediščine.

Tako kot v okoliških vaseh se tudi tu pustni liki delijo na tako imenovane Ta lepe in Ta grde. Glavni predstavniki prvih so Čuške, negativno plat pustnega obreda pa predstavljajo Pstje. Čuške imajo oblečene črne hlače, belo srajco in suknjič oziroma reklc, ki je pošit s pisanimi kvačkanimi cvetovi in čuškami, izdelanimi iz krep papirja. Bogato okrašeno je tudi pokrivalo, ki ga nosijo na glavi. Od hiše do hiše se pomikajo v urejenem sprevodu, na čelu katerega hodita s piščalko in palico v roki vodja sprevoda ter njegov pomočnik. Za njima stopa harmonikar, njemu pa sledita pobiralca darov in več parov Čušk.

Nasprotje Čušk predstavljajo Pstje, katerih naloga je varovanje pustnega sprevoda ter odganjanje radovedne in nagajive mladine. Otroka oziroma mladega fanta, ki ga kljub izmikanju ujamejo, kaznujejo tako, da ga namažejo s pepelom, shranjenim v nogavici, ki jo držijov rokah. Pstje, ki ne vstopajo v hiše, s preganjanjem vaške mladine preizkušajo njihovo iznajdljivost in trdoživost ter tako iščejo primerne kandidate, ki se jim, če so dovolj stari, pridružijo na naslednjem pustovanju. Maska Pstov je v celoti izdelana iz ovčje kože, kateri so dodani dolg štrleč nos in rdeč jezik ter rogovje kaštrona (ovna). Tudi večji del njihovega oblačila je iz ovčje kože, za pasom pa jim visijo veliki kravji zvonci, s katerimi preganjajo zimo in naznanjajo pomlad.

Primer dobre prakse

Čeprav poskušajo na Vrsnem pri organizaciji pustovanja zvesto slediti tradiciji, ima sodoben pustni dogodek vendarle kar nekaj novosti. Mladim neporočenim fantom, ki so bili v preteklosti glavni nosilci in organizatorji tega vaškega rituala, so se pridružila tudi dekleta, ki jim je bila nekdaj udeležba v pustu prepovedana. Tudi obema tradicionalnima likoma se je v zadnjem času pridružilo še več drugih, vsako leto drugačnih likov, ki pa imajo običajno skupno temo in predstavljajo aktualno lokalno dogajanje. Osrednji pustni dogodek, ki ni več namenjen zgolj članom vaške skupnosti, danes poteka na pustno nedeljo. Pustni sprevod se po obhodu hiš zbere sredi vasi, kjer maškare odigrajo skeč, s katerim predstavijo eno od perečih družbenih dogajanj. Pred gledalci tudi zaplešejo, osrednjemu delu programa pa nato sledi splošno plesno rajanje, na katerem igra vsako leto drug ansambel.